Yıldızlı Davranışlar Projesi

Yıldızlı Davranışlar Projesi

12.02.2024 234

BİGEP kapsamında okulumuz özel eğitim öğretmeni Ömer Faruk YILDIZ tarafından "Yıldızlı Davranışlar Projesi" gerçekleştirildi. Bu proje ile özel gereksinimli öğrencilerin istendik davranışlarının ve akademik başarılarının arttırılması amaçlanmaktadır.

Öğrenciler, uygun davranışlar gerçekleştirdiklerinde ve/veya akademik amaçlara ilişkin doğu cevaplar verdiklerinde yıldız kazanarak ödüllendirilmektedir. Kazandıkları yıldızları "Yıldız Toplama Tahtası"na yapıştıran öğrenciler, beş yıldız topladıktan sonra bir etkinlik ödülü ile takas edebileceği “Güzel Davranış Rozeti” kazanmaktadır. “Güzel Davranış Rozeti”nin yanı sıra akademik başarının üst üste yaşandığı durumlar "Güzel Ders Rozeti" ile, yazım kurallarına uyarak gerçekleştirilen güzel yazı örnekleri ise "Güzel Yazı Rozeti" ile ödüllendirilmektedir.  Bu rozetler ile ders sonrasında tercih ettikleri etkinlik ödüllerini kazanmaktadırlar. Ayrıca "Yıldız Toplama Tahtası" öğrencilerin başarısını arttırmak amacıyla, öğrencilerin sevdikleri karakterler ile hazırlanmıştır. 

Hazırlanan materyaller, öğrencilerin özbakım becerilerinin desteklenmesi konusunda da oldukça faydalıdır. Bu amaçla her haftanın ilk okul gününde öğrencilerin tırnak kesme, banyo yapma ve temiz kıyafetle okula gelme davranışları “Güzel Davranış Rozeti” ile ödüllendirilmektedir. Bunun yanı sıra öğrenciler, her dersin ilk saatinde yapılan ödev kontrolü sonucunda ödevlerini eksiksiz ve doğru yaptıkları takdirde yine “Güzel Davranış Rozeti” ile ödüllendirilmektedir.

Sınıf içerisinde olağan akışta gerçekleşen olumlu tutum ve davranışların (çöpleri çöp kovasına atma, akranlarıyla paylaşma, dersi sessizce dinleme, parmak kaldırarak söz alma, etkinlik bittiğinde arkadaşlarını bekleme, geri dönüşüm kutusunu kullanma v.b.) ortaya çıktığı durumlarda da bu davranışları arttırmak adına öğrencilere yıldız verilmektedir.

Öğrenciler, Yıldızlı Davranışlar Projesi ile uygun davranışların arttırılması amacının yanı sıra istenmedik davranışların azaltılması da amaçlanmaktadır. Bu amaçla ise öğrencilerden gerçekleştirdikleri her uygun olmayan davranış için kazanmış oldukları yıldızlardan bir tane geri alınmaktadır. Fakat bu süreçte öğrenci sesli olarak uyarılmamaktadır. Öğretmen mimikleri ile öğrenciye uygun olmayan bir davranış yaptığını ifade ederek kazanılan yıldızlardan bir tanesini geri almaktadır. 

 

Aşağıda Yıldızlı Davranışlar Projesi kapsamında kullanılan örnek videolar ve materyaller yer almaktadır:

 

 Yıldız Toplama Tahtası ve Güzel Davranış Rozeti Kazanma Örneği

 

 

 

 

Güzel Yazı Rozeti Kazanma Örneği

 

 

 

 

Güzel Ders Rozeti Kazanma Örneği

 

 



Uygun Davranış Pekiştirme Örneği (Özbakım becerileri)





Uygun Davranış Pekiştirme Örneği (Ödev kontrolü)





Uygun Davranış Pekiştirme Örneği (Geri dönüşüm kutusu kullanma)

 

 



Uygun Davranış Pekiştirme Örneği (Oyuncak toplama)

 

 



Uygun Davranış Pekiştirme Örneği (Paylaşma)

 

 



Etkinlik Ödülü Örneği

 

 



Etkinlik Ödülü Örneği 2



 


Güzel Davranış Rozeti

12-02-2024





 

           


Güzel Ders Rozeti

12-02-2024




 



Güzel Yazı Rozeti

 12-02-2024

 



 





Yıldız Toplama Tahtaları

  
12-02-2024

12-02-2024

12-02-2024